EVENTS

Symbiose 130-21.jpg

IT'S ALL NATURE | Suus Suiker

4 september t/m 31 oktober 2021

Sinds haar vroege jeugd is Suus Suiker artistiek erg gedreven. Als kind tekende en schilderde ze al veel. Na haar studie aan de Haagse kunstacademie is ze zelfstandig in de kunst verder gegaan. De eerste jaren schilderde ze vooral met acrylverf op doek, in het magisch realistische genre. 
Pas sinds enige jaren heeft ze het roer omgegooid. Ze heeft haar oude medium en genre volledig losgelaten en is zich gaan bekwamen in de encaustische mixed-media schilderkunst (schilderen met gepigmenteerde warme bijenwas) gecombineerd met inkt, krijt en olieverf. Florale motieven, bloemen en takken, natuurlijke structuren en spiegelingen vormen haar thema. Het genre kan worden getypeerd als ‘hedendaags impressionisme’.

003.wilma.jpg

THE PORTRAIT AND ITS POSSIBILITIES | Enrique Collar 6 november (2021) t/m 2 januari (2022)

When I came to Holland to live there, I decided to abandon the concept of space and the descriptive painting that I was doing in South America under the tropic of Capricorn. In this way I was able to concentrate my pictorial searches on the form, on the delicacy of Dutch light and the incorporation of the possibilities offered by a digital camera and the computer. First it was a pocket camera, with only about 6 megapixels of resolution and that I had bought to photograph my newborn daughter. The everyday, the interior and especially The Portrait were enough for me to establish the dialogue between the pictorial tradition and the digital age. 

combi.jpg

DORDTSE VROUWELIJKE PORTRETSCHILDERS

5 januari t/m 27 februari 2022

Dora Carpentier, Kim van den Enden en Wilma Geerts zijn alle drie vrouwelijke portretschilders woonachtig in Dordrecht. Ieder met een eigen benadering van het portret, maar omarmen samen het realisme. Deze unieke expositie geeft een mooi beeld van de Hedendaagse Portretkunst in Dordrecht.

Rodney, 90x70cm, 2019.jpg

OP DE HUID | Rogier Willems 

5 maart t/m 24 april 2022

Voor Rogier Willems (1969) is ieder portret dat hij schildert opnieuw een verkenning van de mogelijkheden van de verf en de eigenheid van zijn model. Een zoektocht teneinde een schilderij te maken dat tot je spreekt en dit over honderd jaar ook nog doet. Om het leven te vertalen en een waarachtige ontmoeting teweeg te brengen.  
Staart de persoon wezenloos voor zich uit of heeft hij diepzinnige gedachten? Een naar binnen gekeerde blik laat je als kijker in het ongewisse. Dát dubbelzinnige moment wil Willems treffen. Het moment dat je naar binnen gezogen wordt in de gedachtewereld van de geportretteerde en in je eigen hoofd gaat zitten. 

origins_100x120cm_oilonlinen.jpg

THE SAFE AND THE SERENE | Ralf Heynen

30 april t/m 26 juni 2022

Ralf Heynen (Tegelen,1978) laat zich vooral inspireren door de interactie van het model en de omgeving. Hij probeert zijn modellen al schilderend tot leven te laten komen en hen in een positie van rust en contemplatie af te beelden. Het lijkt de figuren in zijn schilderijen allemaal niet te deren wat er om hen heen gebeurt. Ze bevinden zich in hun eigen gedachtenwereld en communiceren niet direct met de betrachter. Hij werkt graag met verfijnde stoffen en gecompliceerde patronen in een vervallen omgeving. Ralf kiest vaak modellen die iets mysterieus hebben in hun voorkomen.

thumbnail_Ceci n'est pas un bisou.jpg

BONHEUR EN COULEURS | Carolien van Olphen

2 juli t/m 28 augustus 2022

Carolien heeft een diepe passie voor het schilderen van de mens. De mens boeit en ontroert haar. Met veel liefde en aandacht schildert zij de portretten. Op zoek naar een sprekende gelijkenis, maar ook naar een diepere laag van de geportretteerde. Naast het uitbundige kleurgebruik zoekt zij naar rust in haar schilderijen, zodat er harmonie en een serene uitstraling ontstaat.

White.png

CAPTURED | Rosa Boomsma

3 september t/m 30 oktober 2022

De manier waarop de schilderijen van Rosa Boomsma tot stand komen is aanvankelijk een ongestructureerd gedachteproces, waarbij beelden zich ogenschijnlijk uit het niets aandienen en weer verdwijnen. Als een frame uit een scene wisselen zij zich af en transformeren zich gaandeweg. Hierbij is niet een thema of een concept leidend, maar een intuïtief selectieproces waarbij sfeer, spanning en compositie zorgvuldig worden afgewogen. Het lijken portretten van een innerlijke gevoelswereld waarin de kunstenaar meer dan eens zelf het onderwerp is. Wat zich heeft afgespeeld of hoe de beelden precies geïnterpreteerd dienen te worden, laat zich raden.

DSCF6680 kopie.jpg

PORTRAITS OF NATURE | Dick van Heerde

5 november 2022 t/m 8 januari 2023

Op jonge leeftijd maakt Dick van Heerde (1954) al zijn eerste olieverfschilderij. Eind jaren 1970 werkte hij mee aan de restauratie van de orgelluiken van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, en dit leerde hem de fascinerende techniek die door de 17e-eeuwse schilders werd toegepast. Later blijkt dit voor Dick een belangrijke inspiratiebron te zijn. Medio jaren 80 richtte Dick zich volledig op het werken als zelfstandig kunstenaar, met eerst een grote aandacht voor de wildlife in de natuur van Europese landen. Enkele jaren later reist hij naar Tanzania en wordt overdonderd door de natuur die hij daar ziet. Hij blijft deze regio bezoeken en zijn fascinatie voor Afrika is duidelijk in een deel van zijn oeuvre terug te vinden. Met zijn werk behoort Dick al weer vele jaren ook internationaal gezien tot de toonaangevende realistische dierschilders.

IMG_4149.jpg

MUZE | Raymond Assink

14 januari t/m 26 februari 2023

Als je erover nadenkt is het werkelijk absurd vandaag nog een afbeelding te maken, een afbeelding van de mens bijvoorbeeld met verf….. maar dan plotseling lijkt het nog meer absurd dat niet te doen. Ik vrees dus dat ik mijn verlangens moet volgen.’ -WILLEM DE KOONING- 


Al op jonge leeftijd werd ik gegrepen door tekenen en schilderen. Mijn opa leerde mij perspectief-tekenen toen ik zes jaar oud was en er ging echt een wereld voor mij open. Vanaf toen was ik verslaafd aan wat later kunst bleek te zijn. Het principe dat als je vormpjes, streepjes en vlekjes goed naast en over elkaar schildert er een illusie van de werkelijkheid kan ontstaan is fascinerend. 

Aart Staartjes - kim van den enden.jpg

ASSORTED WORKS |  Kim van den Enden

4 maart t/m 30 april 2023

Ze schilderde o.a. Aart Staartjes voor het tv-programma Sterren op het doek en hing met haar zelfportret in het Rijksmuseum.

Sinds haar afstuderen in 2012 is ze werkzaam in de kunsteducatie en als kunstenaar. Op de academie lag de nadruk op ideeontwikkeling en concept Na de academie heeft ze zich gespecialiseerd in olieverf schilderen. Ze werkt daarbij realistisch en maakt gebruik van klassieke schildertechnieken.

“Tijdens het opbouwen van een schilderij is het net of je het langzaam tot leven brengt. Dat blijft voor mij een fascinerend proces. Bij het schilderen van een portret zoek ik niet alleen gelijkenis aan de buitenkant, maar wil ik ook de persoonlijkheid vangen.”

thumbnail_winter_light_arizanovic.jpg

BENEATH THE SURFACE |  Zoran Arizanovic

6 mei t/m 25 juni 2023

Zoran Arizanovic was born in 1972 in Yugoslavia. He studied painting at Academy of Fine Arts in Ljubljana, and received a Master in Fine Arts degree in 2005. He worked professionally as VFX artist on films and games in UK and in Germany. Currently he lives and teaches in Breda, The Netherlands.

naar het licht.jpg

ZOEKTOCHT NAAR PERFECTIE |  Erik van de Beek

1 juli t/m 27 augustus 2023

Erik van de Beek is in 1971 geboren in Renkum, Gelderland. Van 1990 tot 1995 volgt Erik de opleiding Autonome kunst aan de Constantijn Huijgens Academie in Kampen. Momenteel heeft hij zijn atelier in Nijmegen. Erik heeft een passie voor de kunst en tegelijkertijd ligt hierin ook een voortdurend gevecht besloten. Een gevecht met de verf, met zijn onderwerpen, zijn inspiratiebron en met zichzelf. Hij schildert altijd iets nieuws, iets anders. Het is een blijvende uitdaging. Het kunstenaarschap is voor hem een constante zoektocht naar perfectie.

Layers-Erik-van-Elven.jpg

BEELDVERHALEN |  Heemskerk & van Elven

2 september t/m 29 oktober 2023

Een bijzondere duo-expo in WG Galerie: Yvonne Heemskerk en Erik van Elven. Twee kunstenaars (bekend van het tv programma “Sterren op het doek”) met een eigen stijl en toets maar met een sterke synergie. Imprealisten noemen ze zichzelf, tussen klassiek realisme en impressionisme in. Allebei maken ze verhalende schilderijen in olieverf. Realistisch maar met een losse, zichtbare toets. Werken waar je lang naar blijft kijken omdat er steeds iets nieuws in te vinden is, verhalen van alle tijden…

thumbnail_Lou, Tanya Atanasova, oil on B

VRIENDEN |  Tanya Atanasova

4 november t/m 31 december 2023

Wat doe je als de wereld zoals je die altijd gekend hebt, verdwijnt? 
 
Tanya Atanasova werd geboren in Bulgarije, toen dat land nog een communistische dictatuur was. Als tiener maakte ze mee hoe haar land door een diepe crisis ging. In de wilde chaos van post-communistisch Bulgarije studeerde ze als kunstenares aan de academie van Sofia. Het was uiteindelijk de liefde voor de grote meesters van de schilderkunst die haar naar Antwerpen leidde.