top of page

VRIENDEN | Tanya Atanasova
4 november t/m 24 december 2023

Wat doe je als de wereld zoals je die altijd gekend hebt, verdwijnt? 
Tanya Atanasova werd geboren in Bulgarije, toen dat land nog een communistische dictatuur was.  Als tiener maakte ze mee hoe haar land door een diepe crisis ging. In de wilde chaos van post-communistisch Bulgarije studeerde ze als kunstenares aan de academie van Sofia. Het was uiteindelijk de liefde voor de grote meesters van de schilderkunst die haar naar Antwerpen leidde. Daar werkte ze tussen 2017 en 2021 aan een reeks portretten van mensen die ze op haar levenspad heeft ontmoet. 

 

Ze zouden voor de oppervlakkige kijker kunnen doorgaan als paspoortfoto's, op een dronken nacht genomen in een verlaten foto-automaat. Maar de portretten die Tanya Atanasova schildert getuigen van een groot vakmanschap. Ze tonen de modellen als kwetsbare mensen die zich - tevergeefs - proberen te verschuilen - onder een octopus, achter een plastic zak, een muziekinstrument of een visbokaal... De reeks "Vrienden" is een ode aan de vriendschap, die in woelige tijden vaak het enige houvast was voor de kunstenares - maar het is ook een psychologisch onderzoek naar wat ons als individu definieert. Ontlenen we onze identiteit aan en definiëren we ons door de dingen waarmee we ons omringen? Of gebruiken we die dingen als een harnas om onze kwetsbare ziel te beschermen?
 
Tanya Atanasova werd geïnspireerd door het hyperrealisme van kunstenaars als Eloy Morales bij wie ze ook een stage volgde, maar ze wil met haar werk zeker geen fotografisch realisme nastreven. Als klassiek geschoold schilder gaat ze op zoek naar een evenwicht tussen realisme en symboliek. Haar werk was al te zien in het MEAM in Barcelona als onderdeel van de exposities "Painting Today" en "Women Painting". Ze werd ook geselecteerd voor Ongezien #4 in het Antwerpse Havenhuis, "The creator and the muse" in het Zhou B. Art Center in Chicago en de "Woman"-show in James Baird Gallery, Canada.
 
Onze wereld mag dan ingrijpend veranderen maar het beeld van degenen die ons leven mee bepaald hebben, dragen we altijd met ons mee. Vrienden... zullen er altijd zijn. Dat is de rode draad van deze bijzondere expositie.

Smokey eyes, Joëlle, Tanya Atanasova, oil on canvas, 120 x 110 cm, 2017, s
Jens, Tanya Atanasova, oil on Belgian linen, 100 x 140 cm,
Eva, oil on Belgian linen,120 x 90cm, 2019, s
Octoman Michel, Tanya Atanasova oil on Belgian linen, 150 x 110cm, 2017, s
Bianca, Tanya Atanasova, oil on Belgian linen,
Guillaume, Tanya Atanasova, oil on Belgian linen, 120 x 110 cm, 2018, s
Boudoir Portrait of Alessandro Tomassetti, Tanya Atanasova, oil on Belgian linen, 70 x 70
thumbnail_Lou, Tanya Atanasova, oil on B
thumbnail_Tiger, Tanya Atanasova, oil on
thumbnail_Philip dyeing his beard and ey
thumbnail_White rabbit, Tanya Atanasova,
thumbnail_Jens, Atanasova Tanya, oil on
thumbnail_Michel with octopus, Tanya Ata
bottom of page